Frösådd i papper

Sådd i papper

Ja, visst kan man så i papper. Det kanske låter konstigt men om man sår många sorter spar det utrymme. Dessutom tycker jag det är intressant att se vad som händer med fröet.

Ta ett hushållspapper, vik det två eller tre gånger. Lägg ut fröet på den ena halvan, vik ihop en gång och lägg in i en plastpåse. Häll i lite vatten så pappret blir fuktigt, inte plaskvått. Det är viktigt att sätta etikett på varje påse. (Skriv växtens namn, datum och om påsen förvaras i rumstemperatur eller kyla.) Kom i håg att kontrollera ofta om något grott. Sorter som behöver kyla  lägger jag i kylskåpet. Det är tillräckligt låg temperatur. Få sorter behöver minusgrader för att gro. Sorter som vill ha värme lägger jag ovanpå kylskåpet.

Lökväxter

Då lökar och knölar är mitt stora intresse är det främst dessa som jag sått i papper. Sorter jag misstänker gror långsamt, t.ex. Colchicum, är det bättre att så i kruka. Annars är det risk att pappret hinner mögla. Jag har tidigare provat  Muscari och Bellevalia. Båda behöver kyla för att gro så påsarna fick ligga i kylskåpet. De flesta frön grodde på ca 4 veckor. Då flyttade jag alla, även de som inte grott, till krukor. Våren 2004 sådde jag  Allium, Lilium, Fritillaria, Erythronium och Crocus.

Allium guttatum grodde på 2 veckor i kylskåp. Jag sådde halva fröportionen i kruka som fick stå ute, de började gro efter 2 månader.
A. cernuum i rumstemperatur, ett frö grodde. Då inget mer hände på två veckor lade jag påsen i kylskåpet och då grodde ännu ett frö. Jag satte groddarna i krukor med väldränerad såjord med ett lager vermiculite överst. Ovanpå ett tunt lager grus.

Efter några dar hade alla kommit upp över ytan. Ogrodda fröer lade jag i kylen men ett år senare hade inga fler grott.

Allium cernuum

Allium cernuum blommade 2007.

Fritillaria i kylskåp och Erythronium och Crocus i rumstemperatur, sådda 3 feb, hade inte grott efter 4 veckor. Fritillarian hade efter en vecka fått små groddar inne i fröet men sedan hände inget mer. Dem tog jag ut i rumstemperatur och de två andra fick åka in i kylskåpet. Erythronium-fröerna lever än (ca ett år senare) men har inte grott. De har också ett ryckte om att vara långsamma. Den påsen låg under våren i kylskåp, hela sommaren ute och i november tillbaka i kylen.

Jag har fått byta hushållspapper i några påsar då det började mögla. Däremot grodde Fritillaria crassifolia ssp kurdica sådd i kruka utomhus på två månader! Kan det vara så att Fritillaria behöver ljus?

Crocus som låg i kylskåpet från 1 mars grodde 29 mars.

Liljor

De liljor jag sådde, Lilium lankongense och L. nanum grodde båda efter 2-3 veckor i rumstemperatur. Båda sorterna är “omedelbart epigel”. Jag vet inte om det är rätt uttryck på svenska då jag bara läst om det i engelsk litteratur. Epigel innebär att hjärtbladet snabbt skjuter upp, ofta med fröskalet kvarsittande. Motsatsen är hypogel, hjärtbladet stannar under jord och en rot börjar att bildas. Det första riktiga bladet kommer senare.

Sedan kan groningen vara direkt eller fördröjd. Vid fördröjd groning kan det behövas omväxlande perioder med värme och kyla. Jag har inte sått liljor många gånger tidigare och hoppas att jag lär mig mer genom mina experiment.

 Här följer en lista på de sorter jag hittat uppgift om:

 

Lilium amabile Omedelbar epigel
Lilium auratum Fördröjd epigel
Lilium bolanderi Fördröjd hypogel
Lilium bulbiferum Fördröjd hypogel
Lilium canadense Fördröjd hypogel
Lilium candidum Omedelbar epigel
Lilium cernuum Omedelbar epigel
Lilium chalcedonium Färskt; omedelbar epigel, gammalt frö; fördröjt
Lilium columbianum Fördröjd hypogel
Lilium concolor Omedelbar epigel
Lilium dauricum Omedelbar epigel
Lilium davidii Omedelbar epigel
Lilium formosanum Omedelbar epigel
Lilium hansonii Fördröjd hypogel
Lilium henryi Omedelbar epigel
Lilium humboldtii Fördröjd hypogel
Lilium iridollae Omedelbar hypogel
Lilium kelloggii Fördröjd hypogel
Lilium lancifolium Omedelbar epigel
Lilium lankongense  Omedelbar epigel
Lilium longiflorum Omedelbar epigel
Lilium mackliniae Omedelbar epigel
Lilium maritimum Fördröjd hypogel
Lilium martagon  Fördröjd hypogel
Lilium michiganense Fördröjd hypogel
Lilium monadelphum Fördröjd hypogel
Lilium nanum  Omedelbar epigel
Lilium nepalende Omedelbar epigel
Lilium occidentale Fördröjd hypogel
Lilium pardaliunum Fördröjd hypogel
Lilium parryi Omedelbar epigel
Lilium parvum Fördröjd hypogel
Lilium philadelphicum Omedelbar eller fördröjd epigel
Lilium pumilum Omedelbar epigel
Lilium pyrenaicum Fördröjd epigel
Lilium regale Omedelbar epigel
Lilium rubellum Fördröjd hypogel
Lilium rubescens Fördröjd hypogel
Lilium superbum Fördröjd hypogel
Lilium taliense Omedelbar epigel
Lilium tsingtauense Fördröjd hypogel
Lilium wallichianum Omedelbar epigel
Lilium washingtonianum Fördröjd hypogel
Lilium wigginsii Fördröjd hypogel
Lilum speciosum Fördröjd hypogel

 

 Känner du till några fler? Skriv en kommentar.

Sorter som är omedelbart epigel tycker jag kan vara lämpligt att försöka så i papper.

Har du boken “Lilies” av Richard Bird så står det fel på sidan 43. De har kastat om epigel och hypogel. I kapitlet om frösådd, sidan 29-30, har de skrivit rätt.

Fortsatt behandling

Min make har snickrat två hyllor och klätt ett med fiberduk och ett med plastskivor. Under sommaren får alla krukorna stå där ute i ett plasttråg fyllt med några cm sand. Sanden fungerar som vattenmagasin på sommaren och som isolering under vinter. Hoppas jag. Hela sommaren får plantorna svaga gödselvattningar. När frosten kommer fodrar jag miniväxthusen med frigolitplattor. Nu håller jag tummarna att mina små liljor skall övervintra bra.

gurkhus

Här är miniväxthuset fullt med chili och paprika. Foto P. Gustafsson

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *